Rozenburgh Veenendaal

Veenendaal 05

Project informatie

Plaats

Veenendaal

Architect

Verhoeven Architectuur & Interieur
Westbroekse Binnenweg 24
3612 AH TIENHOVEN

Opdrachtgever

Vereniging van Eigenaren Rozenburgh

Bijzonderheden

Verduurzaming

Fotograaf:
Dennis Siesfotografie
Utrecht

Informatie

Renovatie 32 appartementen Schrijverspark te Veenendaal

Het gebouw is als galerijflat gebouwd in 1965 en is ontworpen door architect C.C. van Kluyven uit Schiedam in opdracht van Bouw- & Exploitatiemaatschappij NV Fennis/Bussum uit Bussum.

In 1988 is de huidige gevel ontworpen door Architektenburo Gijs ten Boske, toentertijd gevestigd in Veenendaal in opdracht van de VVE Rozenburgh. Deze gevel voldeed niet meer aan de hedendaagse eisen voor gebruik en duurzaamheid.

Door de huidige gevelbehandeling ( een stapeling van puien) gaat het gebouw niet of nauwelijks een relatie aan met zijn omgeving. Dit is op zich niet vreemd, gezien de tijd waarin het gebouwd is en de later toegevoegde, dus nieuwere, omgeving.

Het gevelbeeld ziet er gedateerd uit door de stijlkenmerken uit de jaren tachtig. Tegelijkertijd zit er door de ritmiek van de loggia’s een mooi reliëf in de gevel.

De entree is weliswaar voorzien van een luifel en trap, waardoor uitspringend in de gevel, maar door materiaal en kleur geanonimiseerd binnen het geheel.

Het appartementengebouw vormt een hoek van de kruising Wolweg en Schrijverspark. De overige 3 gebouwen van de kruising worden gevormd door gebouwen met metselwerk gevels. Het Schrijverspark valt hierbij fors uit de toon. OM de hoeken van de kruising tot een geheel te maken hebben we gekozen voor metselwerkgevels, waarbij de lichte (gele) kleur refereert naar het oorspronkelijke ontwerp.

Om het gewicht van de gevels niet te vergroten, immers verzwaring van de gevels zou leiden tot een aanpassing van de constructie, wat niet gewenst was, is gekozen voor steenstrips. Hierbij is in overleg met STO Isoned een pakket ontwikkeld, waarbij ook de isolatie op het gewenste niveau kon worden gebracht.

Door de metselverbanden worden de plasticiteit van de gevel benadrukt. Zo zijn de loggia’s uitgevoerd in een voegloze vertikale steen en de rest in een tegelverband.

Voor deze verduurzamen is ook een forse subsidie toegekend. Door het gebruik van ‘lichte’ bouwmaterialen is het verzwaren van de bestaande constructie en fundering voorkomen. Uitstraling in combinatie met de plaats in de omgeving spelen dus een grote rol bij dit ontwerp, maar ook het onderhoud (bijvoorbeeld aluminium kozijnen) en de levensduur zijn van belang. Het project is door ons opgeleverd in december 2024.

Veenendaal 04
Veenendaal 12
Veenendaal 11
Veenendaal 09
Veenendaal 07
Veenendaal 15
Veenendaal 08
Veenendaal 10