Amersfoort
Puurveen Blaricum
Hofstede Roozendaal Beheer BV
De geringe hoogte van dit gebouw is uniek. Ook het originele watervat met de originele coating is uniek te noemen. En het is een rijksmonument.
Renovatie rijksmonument
De watertoren in Amersfoot werd gebouwd in 1912 toen de gemeente besloot om naast deUtrechtse Waterleiding Maatschappij een eigen waterleidingmaatschappij op te richten. De watertoren staat aan de Utrechtseweg 174 en heeft een hoogte van slechts 17 meter, doordat de toren is gebouwd op het hoogste punt van de Amersfoortse Berg. De toren heeft een waterreservoir met een opslagcapaciteit van 700 m³. De watertoren heeft de status rijksmonument.
Deze watertoren is aangekocht door onze opdrachtgever, om er een kantoor in te realiseren van Stichting Pharus.
De buitenzijde is gerestaureerd. Het watervat is voorzien van 2 vloeren, die gedragen worden door een gebogen staalconstructie. De binnenzijde van de dikke buitenmuren zijn voorzien van een dampopen houtvezelplaat, die afgewerkt is met leemstuc, in totaal ca 600m2. Alles is rond aan dit gebouw.
De gietijzeren loopbruggen zijn smaller gemaakt, waarvoor ca 700 grote popnagels zijn toegepast, zoals het oorspronkelijk ook was gemaakt. Het aanbrengen van de gevelisolatie binnen was een uitdaging; het gebouw is rond en de kozijnen zijn voor een deel getoogd. Het resultaat is erg mooi geworden. De zandsteen elementen aan de buitenzijde zijn in de oude staat hersteld door een gespecialiseerd natuursteenvakman. De vloeren zijn voorzien van een Climalevel verwarmingssysteem. Tevens is er onderzoek aan het gietijzeren watervat gedaan naar Chroom-6. Chroom-VI is een gevaarlijke stof. In het verleden is deze stof op vele manieren toegepast, bijvoorbeeld in coatings voor de conservering van metalen. Ook is het toegepast in betonnen en houten bouwmaterialen. Bij het bewerken, aanpassen of verwijderen van deze coatings kunnen er chroom 6-verbindingen vrijkomen. Uit het onderzoek is gebleken, dat deze stof niet was toegepast.